© 2019 par lab N360

Igloolik Research Center

Design. Papineau Gérin-Lajoie Leblanc

Construction.1975

Dimensions. 315 m2

Lieu. Igloolik, Nunavut

 

Incarnant des principes d’architecture moderne nordique, ce centre de recherche est une réponse contemporaine à l’intensité du climat arctique. Le bâtiment réunit une forme sphérique élevée dépourvue de saillies comprenant des ouvertures limitées et un système d’éléments préfabriqués dont l’acier léger et des panneaux de fibre de verre.

 

Embodying principles of northern modern architecture, this research centre in Igloolik is a contemporary response to the intense Arctic climate. The building combines a raised spherical shape devoid of protrusions with limited openings and a system of prefabricated elements including lightweight steel and insulated fiberglass panels.  

 

Maquette par / Model by

Alexandre Lepage

Échelle / Scale 1:100